Håll aldrig avstånd från historien

OM LANDSKRONA FOTO

Landskrona Foto är ett nationellt och internationellt centrum för den fotografiska bilden som spänner över områden som utställningar, evenemang, fotohistoria, fotoböcker, residensverksamhet och samlingar.

OM PROJEKTET

Temat för Landskrona Foto Festival 2020 sattes långt innan Corona-pandemin men ”The Architecture of Memory” handlar bland annat om att minnet har en stor roll i skapandet av verkligheten. Vårt kollektiva minne är viktigt för att återberätta vad som verkligen har hänt. Det kunde helt enkelt inte bli ett mer aktuellt tema år 2020 med klimatkris, krig, rasism, tortyr, politiska maktspel och en pågående viruspandemi.

 

OM IDÉN

I en tid då vi måste hålla avstånd är det viktigt att aldrig hålla avstånd från historien. Det är budskapet på interaktiva och digitala skärmar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg. En suddig bild med budskapet “Snälla, kom närmre” skiftar och blir skarp med budskapet “Håll aldrig avstånd från historien”. Läs mer här.

Bilderna är ett fotografiskt verk ur ”Project Maria” (”Projekt Maria”) av Lesia Maruschak som uppmärksammar svältkatastrofen i Ukraina 1932-1933 samt ett fotografiskt verk ur en bildserie av Ziyah Gafić ”Quest for Identity” (“Sökandet efter identitet”) med dokument och fotografier funna i massgravarna efter Srebrenicamassakern.